Persoonlijk leiderschap

Focus 🌱 

Donderdagmorgen liep ik, zoals bijna iedere ochtend, een stuk door het bos met mijn hond. Ik vind het heerlijk om zo mijn dag te starten. Even helemaal in het hier en nu zijn, vormt voor mij een basis van rust waar ik de hele dag kan van genieten. Halverwege het pad terug voel ik ineens iets op mijn hoofd vallen, het blijkt een stukje hout te zijn en ik kijk omhoog. Zo’n beetje recht boven me zit een grote bonte specht vol passie een boom te bewerken. Ik kan mijn geluk niet op, het is een prachtig gezicht. Pakweg tien jaar geleden had ik het mooi gevonden en gelijk weer door gelopen. Destijds zat ik vooral in mijn hoofd en daardoor te weinig aanwezig in het hier en nu. Geloof me, dan mis je een hoop. 

Ik besefte me dat de specht op gebied van persoonlijke groei symbool staat voor volharding, doorzettingsvermogen en focus, eigenschappen die essentieel zijn voor het bereiken van persoonlijke doelen.  

De specht staat er namelijk om bekend langdurig op dezelfde plaats te blijven en onvermoeibaar te hameren op de bast van bomen. Net als bij de mensen die ik dagelijks ontmoet en begeleid binnen mijn bedrijf Eqrian Coaching, Counseling & Training ‘Met Paard En Ziel” (variërend van ondernemers die werken aan persoonlijke groei of mensen die heel graag weer willen deelnemen aan de arbeidsmarkt), is mijn eigen voortdurende persoonlijke ontwikkeling als counselor en ondernemer ook een continue proces dat tijd en toewijding vergt. Dankbaar voor de ontwikkeling die ik al heb doorgemaakt, de mensen om me heen en de kansen die ik mag aangrijpen, of bewust aan me voorbij laat gaan. Maar soms dwaal ik ook wel eens af. Momenteel heb ik te maken met uitdagende situaties die mij raken als mens en ondernemer (daar vertel ik op een later moment nog wel eens meer over). Afgelopen dagen voelde ik al dat daardoor een delen van mij het gevoel hadden van haast, mee willen doen en erbij willen horen, aangewakkerd door delen die onzekerheid en angst ervaren. Mijzelf willen bewijzen als bescherming om de onzekerheid maar niet te hoeven voelen. 

Deze specht herinnerde me eraan geduldig te blijven, focus te houden en te blijven werken aan mijn doelen vanuit mijn eigen authenticiteit en autonomie. Niet op basis van oude overlevingsmechanismen, maar doorzetten op basis van perspectief in plaats van uit de zo wel bekende discipline. Dit besef zette mij direct weer helemaal in het hier en nu, met beide benen op de grond. Doordat ik deze dynamiek in mijzelf vanuit compassie helemaal kon waarnemen, mijn innerlijke beschermers waren nou eenmaal niet voor niets zo hard aan het werk, voelde ik ook meteen ontspanning. Een direct gevolg van in het hier en nu aanwezig kunnen zijn, uit mijn hoofd en in verbinding met mij zelf en de wereld om me heen.

Vrijdag tijdens een inspirerende branding sessie met mijn businesscoach Marlies viel dit helemaal op zijn plek. Kon ik geschreven teksten en plannen ontdoen van alle extra woorden en wolligheid om zo terug te komen bij de kern. Mijn kern.

Blogs

Leiderschapscoaching

Leiderschapscoaching

Hier komt een blog te staan, bij voorbeeld over Leiderschapscoaching.

Lees meer …